Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orlice po vodě i pěšky

7. 11. 2006

Počtvrté v řadě od roku 2003 byl v sobotu 7. října 2006 uskutečněn autobusový kombinovaný vodácko-pěšácký zájezd do oblasti dolního toku východočeské řeky Orlice s cílem v Třebechovicích pod Orebem. Zájezd si získal svou oblibu a své tradiční příznivce jak z řad vodáků, tak z řad suchozemců. Zatímco vodáci si tradičně pochvalují klidnou plavbu, pěšáci se vždy rádi projdou krásnými hradeckými lesy, které v tomto období nabízejí kromě příjemných cest i nevšední zážitky v končící houbařské sezóně.

Letos naháněla strach předpověď počasí, umocněná vzpomínkami na zájezd před 2 lety, kdy jsme celou trasu absolvovali za stálého deště a zcela promáčení dorazili do spásných hospůdek, kde jsme se teprve vně i vnitřně zahřáli. Předpověď se naštěstí (zřejmě díky opakovanému vzývání nebe Dášou Tuchyňovou) nenaplnila a do hospůdek jsme dorazili včas s tím, že jsme „chytili“ je pár kapek těsně před cílem.

Zatímco vodáci absolvovali tradiční 15 km trasu z Týniště nad Orlicí do Krňovic, u většiny pěšáků se těšila velkému zájmu nová trasa z Opočna. Menší skupina 10-ti pěšáků pak vyrazila z Vysokého Chvojna po osvědčených houbařských stezkách, kde byla královnou houbařského lovu bezkonkurenční Anča Pešatová, která svůj brilantní výkon korunovala velkým královským hřibem; ten  ji ostatní mohli jen přát nebo závidět.

Zakončení výletu proběhlo rovněž tradičně na dvou místech. Většina pěšáků ukončila své putování v třebechovických občerstvovnách, vodáci vylovili svá plavidla v Krňovících a spolu se zbytkem pěšáků zakotvili v místní restauraci.

Situace se tentokrát zkomplikovala tím, že zde výčep měla rezervována jiná parta a my jsme byli přemístěni do omezených prostor vedlejší místnosti s přiměřeně omezenou obsluhou. Nicméně vše nakonec dopadlo k plné spokojenosti, umocněné koncertem kapely Stromečkáři T.O. Skalice, s kterou si většina chutě zanotovala. Čas ale utíkal až příliš rychle a už jsme se museli rozloučit, abychom v Třebechovicích naložili naše zbývající kamarády a vydali se na zpáteční cestu do Prahy.  

Co dodat? Byl to opět jeden ze zdařilých výletů a nezbývá než se těšit na další reprízu v roce 2007