Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis a usnesení z Výroční členské schůze OPT

13. 3. 2022

Zápis z Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník, konané dne 7.3.2022

Výroční členskou schůzi zahájil v 17.50 hodin předseda OPT Ing. Pešata. Uvítal přítomné a vyzval je k uctění památky zemřelých kamarádů – členů OPT, zemřelých v průběhu roku 2020 a 2021 minutou ticha.

Poté seznámil plénum s návrhem VOPT na složení pracovního předsednictva VČS ve složení: Ing. Svatý(pověřen řízením VČS), Ing. Pešata .

Ing. Svatý seznámil VČS s návrhem programu VČS dle Pozvánky a požádal o případné připomínky či doplnění. Jelikož se tak nestalo, vyzval přítomné k odsouhlasení. Program byl jednomyslně přijat.

Poté následovala volba pracovních komisí VČS. VČS odhlasovala volby komisí aklamací. Komise pak byly zvoleny v tomto složení:

komise mandátová: Ing. Vojta Jiří, Ing. Sova Vladimír, Haláček Karel

komise návrhová: Šťastný Jakub, JUDr. Svobodová Pavla, Pešata Václav ml.

zapisovatelka : JUDr. Svobodová Pavla

Předseda výboru oddílu Ing. Pešata poté přednesl Zprávu o činnosti oddílu pěší turistiky TJ KOTVA Braník v roce 2021. V úvodu připomněl, že vzhledem k epidemii Covidu se v minulém roce VČS nekonala a Zpráva o činnosti oddílu byla zaslána členům na jejich mailové adresy.

Ve zprávě konstatoval úbytek členů oddílu a nedaří se získávat nové. Rovněž navýšení příspěvků do TJ mělo na chod oddílu negativní vliv.

I v roce 2021 činnost oddílu rovněž ovlivnil Covid. Činnost se rozjela prakticky\ až na podzim, kdy se podařilo uskutečnit všechny plánované akce, včetně 2 autobusových zájezdů. V roce 2021 bylo uskutečněno 85 akcí, ovšem díky epidemii s menší účastí. Oddíl uskutečnil 47 plánovaných akcí, dále 19 seniorských střed, jejichž obliba je značná a neklesá. Autobusové zájezdy byly 2, na podzim, jarní se musely vzhledem k protiepidemickým opatřením odvolat. Bohužel tyto akce narážely na nezájem členů a jejich konání zachraňovali hosté. Předseda apeloval na přítomné, aby se letos těchto zájezdů účastnili ve větším počtu. Kromě akcí plánovaných se mimo hlavní sezonu konají i akce mimo plán. Těch se konalo 38 a jejich vedoucí je vždy někdo z VOPT. Akcí oddílu se účastnilo celkem 791 účastníků. Nejvíce akcí, 23, odvedl jako vedoucí p. František Profous. Na vedení akcí se pak podílelo samozřejmě daleko více členů, většinou z VOPT.

Poté předseda seznámil přítomné s předběžnými výsledky hospodaření oddílu v roce 2021 tak, jak je zaslala paní účetní. Výdaje 21 083,--Kč, příjmy 19 770,--Kč, ztráta 1 313,--Kč. O tuto částku je snížena částka přebytků z minulých let, takže k 31.12.2021 činí přebytek OPT z převodů minulých let 23 859,--Kč.

Předseda OPT se rovněž zmínil o dopadech zvýšení členských příspěvků do TJ KOTVA k 1.1.2021 na OPT. VOPT toto zvýšení rozporoval s odkazem na velmi negativní dopad na členy OPT, kteří jsou vesměs v seniorském věku, což prezentoval v zápisu ze schůze VOPT ze 7.12.2020 a následným upřesňující dopisem v květnu 2021. Odpověď od výboru TJ na sebe dala dlouho čekat a dorazila 4.3.2022, tedy 3 dny před naší Výročkou a byla, jak se dalo čekat, odmítavá a naše námitky a návrhy zamítnuty. Předseda OPT konstatoval, že výborem pěšáků očekávané negativní dopady na členskou základnu OPT se bohužel plně potvrdily. 

Závěrem zprávy předseda OPT popřál členům OPT v roce 2022 vše dobré a krásné společné zážitky a poděkoval za pozornost.

Jako další bod VČS byl návrh rozpočtu OPT na rok 2022, vypracovaný hospodářkou VOPT Aničkou Pešatovou. Byly schváleny tyto rozpočtové položky:

Výdaje -  48.000,--Kč  výdaje na autobusové zájezdy

                  6.000,--Kč  náklady Výročky

                  2.000,--Kč  dobné nákupy a služby

Příjmy -   43.000,--Kč  tržby ze zájezdů

                  6.000,--Kč  členské příspěvky

Rozpočtovaná ztráta :  7.000,--Kč, bude hrazena z přebytku z minulých let.

Miloš Svatý v dalším bodě jednání představuje Plán činnosti oddílu pěší turistiky na sezonu jaro-léto 2022. Vedoucí plánovaných akcí pak stručně seznamují členstvo s jednotlivými akcemi. Předseda OPT zve členy k účasti na autobusových zájezdech s příslibem přívětivých cen.

V dalším bodě jednání seznamuje předseda OPT přítomné s členskými povinnostmi pro rok 2022.

Po tomto bodě je vyhlášena přestávka, ve které je podáváno občerstvení: řízek a bramborový salát z restaurace Kotvy.

Po přestávce je vyhlášena diskuze.

V.Sova – diskutuje na téma tzv.Kulaťáků a vyjadřuje naději, že se tuhle tradici podaří obnovit

E.Pelouchová – navrhuje, aby odjezdy na akce byly o něco pozdější

Další diskuzní příspěvky nejsou.

Jakub Šťastný vyhlašuje výsledky oddílové „soutěže“ v nachozených kilometrech. Vítězkou v kategorii žen se stává Marta Kněžková (1 370 km), dále J.Havlíčková (470 km), V. Burdychová (412 km). V kategorii mužů pak vítězem je František Profous (650 km), dákle M. Svatýá (500 km) a V.Pešata st.(380 km).Zúčastnilo se 19 členů a dohromady zapsali 7.625 km.

Následovala zpráva Mandátové komise, kterou přednesl Jiří Vojta. Pozváno bylo 64 členů, přítomno pak 52 členů. Při účasti 81,25% komise konstatuje, že VČS je usnášení schopná.

Volba delegátů na Konferenci TJ 25.4.2022 – VČS OPT Kotva se usnesla, že pověří jmenováním delegátů výbor OPT, neboť nelze dopředu predikovat dispozice jednotlivých delegátů v uvedeném termínu.

Jakub Šťastný poté přednesl návrh na usnesení Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník z.s.

Návrh byl následně hlasováním jednomyslně přijat.

Na závěr předseda OPT Václav Pešata vyjádřil potěšení, že jsme se mohli konečně sejít a popřál všem, abychom se mohli v plné síle a zdraví scházet na našich putováních naší krásnou zemí.

V Praze, dne 7.3.2022

Zapsala :  JUDr. Pavla Svobodová

Zápis VČS 2022 Usnesení VČS 2022