Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na první zájezd do Dolomit

1. 5. 2006

Vzpomínka na první zájezd do DOLOMIT a několik zajímavostí

Milan VANČURA

Teprve po sametové revoluci se mohlo vyjet do evropských velehor. Z iniciativy pomalu se tvořící skupiny vysokohorské turistiky, vedené především Jirkou Třešňákem a Frantou Belovičem, se v roce 1991 uskutečnil zájezd do italských Dolomit. Cílem bylo středisko Cortina d´Ampezzo, město zimních olympijských her v roce 1960. Pro všechny účastníky to byl fantastický zážitek a zvlášť pro ty, kteří chtěli zdolat vlastní nohou nějakou třítisícovku po zajištěné cestě, tzv. ferratě. Při tomto zájezdu byla zdolána nejvyšší hora Dolomit, její královna Marmolada 3 342 metrů. Byla to nádherná ledovcová a skalnatá cesta. Z vrchu Marmolady je krásný kruhový rozhled po téměř celých Dolomitech. Při tomto zájezdu byl také navštíven snad nejkrásnější útvar celých Dolomit – nádherná skupina Drei Zinnen, na který jsme se dívali i ze sousedního vrcholu Paternkofelu, vysokého 2 740 metrů. Na něj vede cesta nejprve skalním tunelem z 1. světové války a pak krásnou ferratou. Podařilo se projít jednu z nejtěžších cest pohoří Cristallo, nazvanou po zakladateli ferratou Ivana Dibona. Dále skupina prošla ferratou Bonacossa v pohoří Cadini. Skupina také zdolala 2 648 metrů vysoký vrchol Averau. Zážitkem byla i krásná, těžká a dlouhá ferrata Giovanni Lipella, vedoucí na jeden ze tří vrcholů Tofan na d Cortinou a sice 3 225 metrů vysokou Tofanu di Rozes.

Pak téměř každý rok, někdy i vícekrát, vyjížděly různé skupiny buď samostatně, nebo s různými cestovkami do Alp, aby si postupně splňovaly své sny.

Mont Blanc

Téměř všichni členové VHT snili léta o zdolání nejvyšší hory Evropy 4 810 metrů vysokého Mont Blancu. Mnozí z nás jsme se o to pokusili, někteří i vícekrát, ale podařilo se to Frantovi Belovičovi a také nejaktivnějšímu z nás, Jirkovi Třešňákovi, až na třetí pokus. Samotná cesta není až tak obtížná, ale nejdůležitější roli při výstupu hraje počasí. To nás všechny ostatní na vrchol nepustilo. I dvě noci ve stanu na ledovci ve výšce téměř 4 000 m stály za to. Návštěva skupiny Brévent a Bílého jezera (Lac Blanc) s celodenním výhledem na Mont Blanc a také procházka po ledovci Mer de glace nám částečně nahradila neúspěšný výstup na nejvyšší horu Evropy.

Vysokohorští turisté TJ Kotva Braník zdolali velké množství vrcholů v různých státech Evropy. Za zmínku stojí tři nejvyšší hory sousedního Rakouska 3 797 m vysoký Grossglockner, 3 774 m Wildspitze a 3 674 m Grossvenediger, nejvyšší hora Skandinavie norksý Galdhopiggen 2 469 m a jako kuriozita nejvyšší hora Dánska 147 m vysoký Sky Moutain (u Silkeborgu).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář