Jdi na obsah Jdi na menu
 


První zahraniční zájezdy OPT bez cestovek

11. 5. 2006

První zahraniční zájezdy OPT bez cestovních kanceláří

Josef PAULUS

Z počátku zahraniční zájezdy pořádal OPT výhradně ve spolupráci s cestovní kanceláří, jmenovitě se Sportturistem Praha, kde byla zajištěna doprava i ubytování, případně i navržené pěší trasy.

První experiment zájezdu OPT bez cestovky mimo hranice naší replubliky se uskutečnil v roce 1983, kdy jsme spojili turistiku na Slovensku ve Slovenském krasu /s ubytováním v útulném kempu v Krásnohorském podhradí na louce přímo pod hradem Krásná Horka/, s turistikou v krasové oblasti Maďarska, s ubytováním v přepychovém kempu v městě Eger.

Pochopitelně příprava zájezdu byla hodně náročná, protože kromě zajištění autobusu bylo nutno předem písemně obeslat několik kempů ve vymezených lokalitách a provést výběr a objednání pro nás finančně nejvýhodnější možnosti. Měli jsme nakonec štěstí, protože volba se ukázala velmi vhodná – k úplné spokojenosti všech zúčastněných.Ve Slovenském krasu jsme se seznámili s hradem Krásná Horka, mauzoleem Dionýze Andrásiho a jeho české manželky, Ochtínskou aragonitovou jeskyní, Plešiveckou planinou, Štítníkem, Gerlašskými skalami, Brzotínskou salaší, Zádielskou dolinou, Krkavčími skalami, Hačavskými lukami, Železiarskými lukami, Turňanským podhradím, jeskyní Domica a Silickou planinou. Prožili jsme i příjemné večery u vínka v restauraci v Krásnohorském Podhradí.

Z krásnohorského kempu jsme se přesunuli do bývalé MLR, jmenovitě do kempu ve městě Eger, které má bohatou historii a též známé vinné sklípky proslulé červeným vínem Egri bikavér – Egerská býčí krev a bílým vínem Leányka – Dívčinka. Další předností je množství termálních pramenů a to jak přímo v Egeru, tak i v blízkém okolí – Miskolc-Tapolca, Mezökövesd, Lillfüred, Mátrabenecske a další. Naším cílem bylo pohoří Bukk a Mátra, kde jsme se seznámili s Rápáshuta, Holóstetó, prohlídkovým okruhem historické části Egeru, Kékéstetó /1014 m.n. m. – nejvyšší hora pohoří Mátra/, Mátraháza, a další. Výlety byly většinou spojeny s koupáním – na Slovensku v Rožňavě a v Maďarsku v termálních koupalištích Strandfürdö jakož i v jeskynních lázních v Miskolc-Tapolca. V Egeru jsme si vychutnávali palačinky, výbornou zmrzlinu a maďarské „pressokávé“.

Druhým průkopnickým zájezdem OPT bez cestovní kanceláře do zahraničí bylo v roce 1989 pohoří Harz v bývalé NDR, kde jsme byli ubytovaní v lesním rekreačním středisku Windhütte poblíž městečka Altenbrak s velmi ochotným personálem a polopenzí. Odtud jsme podnikli do Harzu hezké tůry a poznali jsme: Altenbrak, Tresseburg, přehradu Rappbodetallspere, Rübeland s návštěvou jeskyně, Bärenhof, Hexentanzplatz, Rosstrappe, Thale, starobylá městečka Wernigerode a Beneckenstein, Rappbodetal, Sophienhof, Lichtsonne, Bärenhöhe s rozhlednou, Quedlinburg a město Halle. Na rozloučenou nám správce chaty s manželkou přichystali slavnostní večeři, při níž jsme se všichni dobře pobavili.

Jedinou chmurnou vzpomínkou na tento zájezd zůstává neblahá skutečnost, že zhruba po roce od našeho pobytu na Windhütte byli správce a jeho manželka zabiti při bouřce bleskem. Byli to výborní lidé.

Oba tyto improvizované zájezdy do zahraničí bez asistence cestovních kanceláří byly vlastně průkopnické, ale i tak se setkali s nadměrnou spokojeností všech zůčastněných.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář